Basisrecept: havermoutpannenkoek 1


Basisrecept: havermoutpannenkoek

Ben ik aan het genieten van een heerlijke, voedzame maar vooral vullende havermoutpannenkoek en dan kom je op het idee om dat natuurlijk direct te delen met mijn bloglezers.
Want wie wil dat nou niet?, genieten van een pannenkoek zonder schuldgevoel en geen hongergevoel na 1 uur. Na het lezen van dit artikel weet jij precies hoe je gemakkelijk een voedzame havermout pannenkoek maakt die je zelf kunt uitbreiden met heerlijke toppings en toevoegingen.

Op internet kun je al vele recepten van havermoutpannenkoeken vinden, maar de hoeveelheid ingrediënten zorgt er bij veel mensen voor dat ze er niet aan beginnen.
Waarom?, Als ik naar mijzelf kijk dan wil ik dat de bereidingstijd van mijn ontbijt of lunch niet langer is dan 10 minuten. Ik moet tenslotte gewoon naar mijn werk of naar de sportschool en ik vind het niet heel erg fijn om mijn wekker nog eerder te zetten.
De meeste recepten op het internet bestaan soms uit 6 a 7 ingrediënten die je moet afwegen om een mooi beslag te krijgen waardoor je veel tijd kwijt bent.
En ook niet heel onbelangrijk! Je moet ook alle ingrediënten nog in huis hebben.
Daarnaast loopt de energiewaarde(calorieën) van een pannenkoek erg op met veel ingrediënten.
Mijn richtlijn voor een ontbijt of een lunch is rond de 200-300 calorieën en als je bedenkt dat een banaan al 100kcal bevat dan kun je nog maar weinig ingrediënten toevoegen om deze richtlijn te kunnen aanhouden.
Bedenk wel dat dit een richtlijn is en dat iedereen een andere energiebehoefte heeft.(wil je weten wat jou energiebehoefte is dan kun je altijd bij Food & Fit terecht voor een berekening)
Kortom een recept voor een doordeweeks ontbijt of lunch wil je simpel, snel, maar vooral gezond en vullend houden.
Daarom ben ik aan de slag gegaan en heb ik een basis recept met 3 ingrediënten ontwikkeld en uiteraard meerdere malen uitgeprobeerd.
Ik kan je verzekeren, hij is heerlijk en doet mij denken aan Howdy’s pannenkoekenrestaurant.

Het recept:

Havermout pannenkoek
Ingrediënten:
40gr havermout
100ml magere melk (mag ook halfvolle melk maar dan gaat de voedingswaarde iets omhoog)
1 ei (M)
Paar druppels vloeibare bak en braad

Maatbeker
Staafmixer
Koekenpan
Evt. Bakkwastje

Bereidingswijze:
Besmeer de koekenpan met een paar druppels bak en braad. Dit kun je het beste met een bakkwastje doen zodat de hele pan besmeerd is en de pannenkoek niet vast blijft zitten.
Verwarm de koekenpan op de hoogste stand.
Doe de melk, de havermout en het ei in de maatbeker en maak er met de staafmixer in enkele seconden een mooi beslag van.
Je pan is al warm dus je kunt direct het beslag in de pan schenken.
Draai de koekenpan een paar keer rond zodat het beslag goed verdeeld is en zet de kookplaat op MIDDELMATIG vuur!
Heel belangrijk.
Zodra de bovenkant droog is, maak je de pannenkoek rondom los en keer je hem om.
Bak ook de andere kant mooi goudbruin.
Serveer de pannenkoek warm.

20160505_125544

 

 

 

 

 

 

Enkele tips:

    • Geduld zorgt ervoor dat hij sneller klaar is.
    • Een deksel helpt de pannenkoek goed gaar te worden!
    • Bij hoog vuur wordt de pannenkoek niet gaar, maar brand aan.
    • Zet de ingrediënten en kookmaterialen van te voren klaar, dat scheelt tijd.
    • Tijdens het bakken kun je natuurlijk gewoon je dagelijkse rituelen doen zoals je make-up, tas inpakken,
      medicijnen of vaatwasser uitruimen. Op middelmatig/laag vuur kan dat geen kwaad, maar blijf wel even opletten.

Nu wil je natuurlijk dit basisrecept uitbreiden met toppings en toevoegingen zodat hij lekker blijft.
Ook dit kan heel simpel en voedzaam zijn.

Toppings en toevoegingen:
Bestrooi met kaneel en natuurlijke zoetstof.
Besmeer met een klein beetje halvarine en bestrooi met natuurlijke zoetstof.
Bestrooi licht met gestampte muisjes.
Besmeer met jam of appelstroop.
Leg aan het eind van de baktijd een plakje 20+ of 30+kaas op de pannenkoek en laat smelten.
Snijd met een kaasschaaf plakjes appel en bak deze mee.
Beleg de pannenkoek met dunne plakjes banaan (½ banaan).
Bak 2 schijven verse ananas mee of leg ze er naderhand op.

20160312_100802

Dit zijn een aantal voorbeelden!
Uiteraard kun je zelf ook brainstormen over een leuke topping, maar zorg ervoor dat het een gezond product is.
Houd mijn blog in de gaten om steeds meer te leren over gezonde producten, recepten en bereidingswijzen.

 

 

 

Als laatste wil ik jullie natuurlijk wel vertellen wat de voedingswaarde is van deze pannenkoek.
Dit is de voedingswaarde van een pannenkoek ZONDER topping of toevoeging.
Je kunt zelf heel gemakkelijk de voedingswaarde van jouw topping opzoeken en erbij rekenen.

Calorieën: 268
Eiwitten: 14
Koolhydraten: 36
Suikers: 5.8
Vetten: 8
Verzadigd vet: 1
Vezels: 4

Nu kun je zelf aan de slag en ik moet eerlijk bekennen, oefening baart kunst.
Dus lekker vaak doen, dan wordt het steeds makkelijker.
Volgende week plaats ik een blog over de gezondheidseffecten van havermout zodat je helemaal op de hoogte bent!

Eet smakelijk en tot volgende week.


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Basisrecept: havermoutpannenkoek