Hoe ziet jouw paastafel eruit?


De top 5 meest voorkomende paasproducten

Wat mag er niet ontbreken bij het paasfeest en passen deze producten in een gezond eetpatroon?
En hoe kun je deze producten verwerken in je paasontbijt of paasbrunch?
In dit artikel vertel ik je alles over 5 producten die jaarlijks terug komen tijdens het paasfeest.

De top 5 paasproducten:
1 Gekookt ei
2 Paaseieren/paashazen
3 Broodjes/zoete broodjes
4 Jus d’orange
5 Zoet broodbeleg

Gekookt ei:
Hoe kan het ook anders?
Een paasontbijt of een paasbrunch is niet compleet zonder een gekookt eitje!
Zacht of hard gekookt, met of zonder zout, op brood of uit de losse pols, het maakt niet uit we nuttigen dit eiwitrijke product erg graag.
Het ei staat ook geregeld in een kwaad daglicht omdat het je cholesterolgehalte zou verhogen en dit zou zorgen voor hart- en vaatziekten.
Maar wat is de waarheid en kunnen we dit product nuttigen zonder ons zorgen te maken over onze gezondheid.
Ja zeker, eieren zijn erg gezond!
Het zit boordevol vitaminen en mineralen zoals: vitamine A, B2, B5, B6, B12 en D, selenium, calcium, ijzer, kalium, zink, magnesium en fosfor.
Daarnaast bevatten eieren ALLE belangrijke essentiële eiwitten, goede vetten, carotenoïden(antioxidanten), choline en andere voedingsstoffen die essentieel zijn voor je lichaam.
Maar……  de voedingsstoffen zitten vooral in de eidooier, die veel mensen juist weggooien omdat ze denken dat ze ervan aankomen of dat het slecht is voor je cholesterolgehalte.
Maar over het cholesterol hoeft niemand zich zorgen te maken, want het is namelijk achterhaald dat cholesterol in voeding het cholesterolgehalte in het bloed nauwelijks beïnvloed.
Het is veel belangrijker om te kijken naar de verhouding van verschillende vetzuren.
Iedere dag een ei is geen probleem, dus met de Pasen kun je ze met een gerust hart nuttigen!
Pas wel op met het zoutgebruik!

Paaseieren/paashazen:
Ook de chocolade paaseitjes of paashazen liggen standaard in het winkelwagentje wanneer de paasboodschappen ingeslagen worden.
Helaas kunnen we deze lekkernij niet gezond maken, want chocolade bevat veel calorieën, suiker en (verzadigd)vet.
Je kunt wel een bewustere keuze maken tussen de soorten chocolade.
Pure chocolade van minimaal 70% cacao heeft namelijk gezondheidsbevorderende effecten.
Dit vertel ik je graag in mijn blog ”chocolade gezond of ongezond?”
Maar kies tijdens het paasfeest liever voor echte pure chocolade dan voor witte of melkchocolade.

Broodjes/zoete broodjes:
Zonder broodjes is de paastafel wel erg leeg en dat lekkere eitje wil je toch ook graag ergens op doen, dus de broodjes in verschillende variaties mogen ook niet ontbreken.
We kiezen dan voornamelijk voor witte en zoete broodjes want zeg nou zelf chocoladehagelslag en jam smaakt lekkerder op wit (zoet)brood of een beschuitje dan op een grof volkoren boterham.
Maar in witbrood zitten weinig voedingsstoffen en vezels die wel in bruin(volkoren)brood zitten.
En daarnaast zit er in zoete broodjes zoals brioche veel calorieën en suiker wat onze gezondheid niet ten goede komt.
Zorg voor een balans tijdens de paasdagen en zorg ervoor dat je ook gezond volkorenbrood op tafel
hebt staan. Kies eventueel voor tarwe of bruinbrood dit is lichter van kleur en van smaak dan (grof)volkoren of waldkorn brood. Bruinbrood heb je tegenwoordig ook in luxe broodjes zoals een pistolet of een kampioentje. Beleg deze broodjes dan met 30+kaas, kipfilet/achterham en een met zoetbeleg want dan maak je er toch een gezonder feestje van.
Wil je meer te weten komen over brood lees dan mijn blog ” Wat weet jij over brood?”

Wat weet jij over brood?

Jus d’orange:
Naast een kopje thee of koffie willen we natuurlijk ook een glaasje jus d’orange bij onze brunch.
Nu denk je is dit niet gezond dan?
Ja en Nee, want het gaat bij jus Orange om de kwaliteit.
Vers geperste jus d’orange heeft de voorkeur.
Dit kun je zelf thuis doen of in de supermarkt bij een jus d’orange machine.
Dit bevat nog wel wat voedingsstoffen en vezels, maar wel minder dan een sinaasappel omdat een groot deel verloren gaat bij het persen.
ALLES naast verse jus d’orange kunt u beschouwen als ONGEZOND!
Ook de ”verse sappen” in de koeling in de supermarkt en de sappen die beweren dat ze 100% fruit bevatten. Deze sappen bevatten een kleine hoeveelheid puree en veel suikers en toevoegingen om het product lekker en houdbaar te maken. Lees goed het etiket en je komt erachter dat vruchtensappen ongezond zijn.
Zie een glas verse glas sinaasappelsap van 250ml voor 1 stuk fruit.

Zoet broodbeleg:
Zoals je net gelezen hebt zijn we tijdens de Pasen gek op zoet beleg.
Chocoladehagelslag, jam, honing, vruchtenhagelslag, vlokken, pindakaas, chocoladepasta en andere zoetigheid kunnen we niet weerstaan.
Maar dat is ook niet zo erg.
Zolang je balans houd in je voedingspatroon en de dagen voor en na de Pasen te kiezen voor gezond beleg kun je best wel voor zoet beleg kiezen.

AHI_434d50313637393033_2_LowRes_JPG
Uiteraard bevat het veel koolhydraten vooronder slechte suikers en geen voedingsstoffen, maar beleg je andere broodje dan met magere vleeswaren of 30+kaas. Kortom het gaat om balans. Wil je in deze categorie toch een bewustere keuze maken kies dan voor gestampte muisjes, appelstroop, honing of jam.(denk er altijd aan dat het veel suikers bevat.)
Maar de beste keuze is biologische echte pindakaas en notenpasta die bestaat uit olie en pinda’s/noten. Pindakaas bevat veel gezonde onverzadigde vetten, eiwitten en wat vezels. Let wel op de hoeveelheid want door de hoeveelheid vet bevat het ook veel calorieën.(99 kcal per boterham)

Dit was de top 5 van de meest gebruikte producten tijdens het paasfeest.
Met deze tips kun je de paastafel een stukje gezonder maken, maar het belangrijkste, zorg voor balans en geniet met je gezin van de elkaar en van je maaltijd!

Fijne paasdagen!

6a00d8345ac89553ef00e5513db3068833-800wi

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *