Stamppot: Hete bliksem in een nieuw jasje


Zoals beloofd plaats ik vandaag een artikel met een heerlijk recept.

”Hete bliksem in een nieuwe jasje”
Een zoet, winters, maar gezonde Hollandse stamppot die heel goed past in een gezond voedingspatroon, maar die er ook nog eens leuke uitziet!

Maar is een stamppot nou wel zo gezond?
Jazeker, maar je moet even de kleine details weten die belangrijk zijn bij het maken van een gezonde stamppot.
Gebruik 200gr aardappelen per persoon, liefst met schil(voedingsstoffen)
Zo heb je precies genoeg voor een volwassene en krijg je ook niet te veel binnen wat vaak het gevaar is bij stamppotten.
Voeg 200 gr groenten zoals andijvie, boerenkool, peen en uien of andere lekkere groenten toe aan je stamppot. Je kunt evt. ook iets meer toevoegen om de hoeveelheid stamppot te vergroten.
Groente zit tenslotte boordevol vitaminen, mineralen en vezels.
Om je stamppot smeuïg, zacht en romig te maken kun je het beste een mespuntje halvarine voor op brood, een scheutje magere melk en verder water of kookvocht gebruiken. De melk en de boter zorgen voor de romige smaak en het water of kookvocht zorgt voor de rest van de smeuïgheid.
Ga liever experimenteren met verse kruiden om je stamppot op smaak te maken.
Zorg verder dat je magere vleessoorten gebruik om de hoeveelheid verzadigde vetten te verlagen!

Dit waren enkele tips voor het maken van een gezonde stamppot.
En dan nu ”het recept””

Hete bliksem in een nieuw jasje
Aantal personen: 2
Bereidingstijd: 1 uur incl. oventijd

Ingrediënten:

  • 2 zoete appels
  • 40gr rozijnen
  • 40 ml witte wijn(zoet)
  • 400 gr aardappels met schil
  • halvarine
  • Scheutje magere melk
  • Zout en peper
  • Nootmuskaat naar smaak
  • Kaneelpoeder naar smaak
  • 2 laurierblaadjes
  • Kruidnagels

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 175 graden Celcius.
Was de aardappels en snijd ze in gelijke stukken.
Kook de aardappelen in circa 20 minuten gaar in water met een snufje zout.
Breng ondertussen de rozijnen met de wijn aan de kook en laat op een LAGE stand circa 5 minuten trekken.
Giet de aardappels en rozijnen af en laat ze uitlekken.
Stamp de aardappels tot een luchtige puree met het mespuntje halvarine, scheutje magere melk en water/kookvocht.
Snijd van de appels het bovenste kapje horizontaal eraf en hol de appels met een meloen bolletjessteker uit. Het klokhuis kun je weggooien.
Houd een paar appelbolletjes achterwege.
Snijd de rest van de appelbolletjes in kleinere stukjes en voeg ze samen met de rozijnen toe aan de aardappelpuree.
Breng de aardappel-rozijnen-appelpuree op smaak met zout, peper, nootmuskaat en kaneel.
Zet de uitgeholde appels in een ovenschaal en vul ze met de aardappel-rozijnen-appelpuree.
Leg de overgebleven bolletjes appel boven op de puree en steek er een laurierblaadje in.
Leg de kapjes van de appel in de ovenschaal erbij.
Verdeel nog een klein mespuntje halvarine over de appel zodat er een mooi bruin kleurtje ontstaat en bak de appels in circa 30 minuten gaar.
Serveer de appels met het kapje bij een stukje mager vlees naar keuze!

Tip:
Je kunt evt. wat kruidnagels toevoegen als je dit lekker vind.

En nu natuurlijk de voedingswaarde!
Per persoon excl. vlees:
Kcal: 322
Eiwitten: 5
Koolhydraten: 33,7
Suikers: 29,6
Vet: 1
Verzadigd vet: 0,3
Vezels: 9,1

Serveer een stukje mager vlees van max. 200 kcal erbij en je heb een volwaardige Hollandse avondmaaltijd.
En hier het resultaat, mmmmmmmmm!
20160204_173221

 

 

 

 

 

Foto’s en ervaringen zijn meer dan welkom en ik wens jullie veel kookplezier!

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *