Kinderbegeleiding


Begeleiden van kinderen
Na mijn opleiding ”orthomoleculaire voeding voor kinderen” ben ik mij verder gaan ontwikkelen in het begeleiden van kinderen.
Daarnaast heb ik de opleiding SPW-3 en 4 met een diploma afgerond waardoor ik voldoende kennis heb van de ontwikkeling van het kind.
Het begeleiden van kinderen gebeurt namelijk op een hele andere manier als bij volwassenen omdat kinderen voedingstoffen nodig hebben om te groeien en te ontwikkelen.
Verkeerde, ongezonde voeding en leefgewoonten kunnen ervoor zorgen dat de ontwikkeling van kinderen verslechterd en wat schadelijk kan zijn voor het kind op latere leeftijd.
Hierdoor mag een kind absoluut niet streng diëten!
Diëten heeft als gevolg dat het kind te weinig voedingstoffen en bouwstoffen binnen krijgt.
Bij het begeleiden van kinderen ligt de nadruk op het verbeteren van de eetgewoonten zonder de energiebehoefte te verlagen.(dus geen kcal verminderen)
Wanneer het voedingspatroon positief veranderd en het kind een groeispurt krijgt zal het gewicht vanzelf verbeteren en stabiliseren.
Dat komt doordat het kind wel in de lengte groeit, maar de hoeveelheid en soort eten is gezonder waardoor het kind niet (meer)in de breedte groeit.
Daarnaast krijgt het kind ook nog voeding-en bouwstoffen binnen om de ontwikkeling van het kind optimaal te laten verlopen.
Twee vliegen in een klap!
Bij het begeleiden van kinderen wordt een stukje uit de opvoeding ook aangepakt.
De ouders zijn namelijk degene die voor het eten zorgen en die zorgen voor een gezonde leefstijl zoals spelen en bewegen.
Tijdens de begeleiding zal ik zowel het kind als de ouders veel leren over een gezonde eet-en leefstijl!
Voor het kind is het belangrijk omdat het kind moet weten waarom hij/zij het belangrijk is en voor de ouders is het belangrijk omdat ze het goede voorbeeld moeten geven.
Uiteraard is er tijdens het proces ook ruimte voor lekkere snoepjes, ijsjes of andere lekkere snoepgoed, maar ik leer u en het kind balans te krijgen in het voedingspatroon.
Kortom alles wat belangrijk is voor de ontwikkeling van het kind komt aan bod.

Doelgroep
De begeleiding is geschikt voor kinderen/pubers van 3 t/m 18 jaar.
Iedere leeftijd heeft uiteraard zijn eigen energiebehoefte en voedingsadviezen en daar wordt zeer goed op ingespeeld!
Kinderen die een veganistisch of vegetarisch eetpatroon volgen zijn ook van harte welkom want als voedingsdeskundige ben ik bevoegd om uw kind daarin te begeleiden.
Kinderen met een geestelijke of verstandelijke beperking begeleid ik NIET i.v.m. een speciale manier van omgang met deze kinderen.
Kinderen met een lichamelijke beperking kan ik prima begeleiden en zijn dan ook van harte welkom.

Om een idee te krijgen hoe dit traject verloopt volgt nu een samenvatting:

> Kennismakingsgesprek (30 minuten, telefonisch of consult)
Dit gesprek is bedoeld om kennis met elkaar te maken en om te beoordelen of mijn werkwijze bij u past.
Er wordt besproken wat de werkwijze is, welke wensen u heeft en welke mogelijkheden er zijn om deze wensen te verwezenlijken.
Hoe kan ik u en het kind het beste helpen?
Na dit gesprek kunt u een keuze maken voor het volgen van een traject.

> Intakegesprek+voedingsanamnese (1½ uur)
Tijdens het intakegesprek worden er veel persoonlijke onderwerpen besproken zoals historie, de ontwikkeling van het kind, het huidige voedingspatroon, het huidige bewegingspatroon en andere persoonlijke onderwerpen.
Er vind een voedingsanamnese plaats waarbij we aan de hand van een uitgebreide vragenlijst alle benodigde informatie bespreken.
Ook stellen we gezamenlijk een haalbaar en realistisch doel en vind er de eerste meting plaats waarbij ik u (en het kind) uiteraard volledig informeer over gewicht, BMI, vetpercentage, taille en middelomtrek.
Aan de hand van de verstrekte informatie kan ik bepalen wat de huidige leefwijze van het kind is en wat er nodig is om het doel te behalen.
Na het intakegesprek start u met het bijhouden van een voedingsdagboek van het kind om een duidelijk beeld te krijgen van het voedingspatroon en om u bewust te laten worden van de huidige eetgewoonten van het kind en uw gehele gezin.
Na dit gesprek krijgt u al de eerste adviezen!

> Consult voedingsadviezen 1 (45 minuten)
Tijdens dit gesprek koppelen we het voedingsdagboek en voedingsanamnese terug.
(wat is mij opgevallen aan de eetgewoonten, beweging en leefstijl?)
Ook krijgt u adv. Folders en formulieren uitleg en adviezen over gezonde voeding bij kinderen(schijf van vijf).
Aan de hand van het voedingsdagboek en persoonlijke gegevens van de eerste twee consulten wordt er een persoonlijk voedingsadvies bestaande uit een basismenu gemaakt die u en het kind gaan helpen om een nieuwe en gezonde leefwijze te ontwikkelen. (u krijgt het menu nog niet, die krijgt u volgende consult)
Na dit gesprek krijgt u verdere adviezen.

> Consult voedingsadviezen 2 (30 minuten)
Tijdens dit gesprek koppelen we uiteraard het voedingsdagboek weer terug.
Wat heeft u en het kind met de adviezen gedaan en hoe is het de afgelopen week gegaan met de adviezen van de schijf van vijf?
Daarnaast krijgt u en het kind uitleg over het op maat gemaakte basismenu.Ook het kind betrekken we hierbij omdat het kind veel leert en het veranderen gaat beter als u het kind er goed bij betrekt.Met het basismenu gaat u samen met het gezin zelfstandig aan de slag door te variëren en door de voedingsadviezen van de eerste weken te volgen.
Waarom zelfstandig?: u leert onder begeleiding om zelfstandig een gezond voedingspatroon op te bouwen zodat u in de toekomst zonder begeleiding ook gezond kunt verder leven.Ook dit neemt het kind vanuit de opvoeding mee.Mocht het basismenu niet geheel bij u en/of het kind passen of heeft u aanmerkingen dan kan dat altijd veranderd worden.
Als laatste maken we gezamenlijk afspraken zodat u aan de slag kunt met het menu en de bijbehorende adviezen.

> Vervolg consulten (15-30-40 minuten)
Tijdens de wekelijkse consulten die daarop volgen koppel ik altijd het voedingsdagboek en de gemaakte afspraken terug en is er ruimte voor eventuele vragen en suggesties.
Zo leren we elkaar steeds beter kennen waardoor er optimaal (voedings)advies gegeven kan worden.
Daarbij vindt er wekelijks een meting plaats waarbij het kind gewogen wordt.
De BMI, vetpercentage, taille en heupomvang worden 1x in de 3 maanden gemeten om duidelijk het verschil te kunnen zien.
Een ander belangrijk onderdeel die tijdens de consulten word besproken is het bewegingspatroon waarbij u en het kind bewegingsadviezen krijgen.De nadruk ligt dan voornamelijk op spelenderwijs bewegen.Denk hierbij aan buiten spelen, speeltuinen, boswandelingen waarbij je samen met het kind dingen uit de natuur zoekt om daar vervolgens mee te knutselen of samen dansen op zijn/haar favoriete muziek.Zo werkt u aan een gezond bewegingspatroon en brengt u ook nog eens tijd door met uw kind!
Verder worden uiteraard de voedingsadviezen, de vorderingen en de resultaten besproken en worden er opnieuw afspraken gemaakt.
De eerste 2 a 3 maanden vinden de consulten wekelijkse plaats.
Naarmate de begeleiding vordert is het gunstig en mogelijk om 1 keer in de twee weken een afspraak te plannen omdat u dan samen met het gezin zelfstandig door kunt gaan.
Uiteindelijk is het de bedoeling dat u het geleerde zelf toepast in het dagelijks leven en is het de bedoeling dat uw (haalbare)doel behaald wordt.
De begeleiding stopt niet eerder dan dat het gestelde doel bereikt is tenzij u uiteraard de keuze maakt om te stoppen.
De duur van de begeleiding hangt af van het doel.
Uiteraard kunt u wensen op gebied van de afspraken aangeven!

> Nazorg consulten (15-20 minuten)
Na het behalen van het doel komt het belangrijkste, de nazorg.
De nazorg bestaat uit een aantal gesprekken die volgen na de vervolg consulten om ervoor te zorgen dat u en het kind niet terugvallen in oude gewoonten.
U en uw kind hebben dan nog de mogelijkheid om de laatste onderwerpen te bespreken omdat u regelmatig tegen bepaalde situaties aanloopt.
Uiteindelijk is de tijd daar om zelfstandig en zonder begeleiding de gezonde leefwijze voort te zetten.

> Coaching
Het doel wat we vooraf gezamenlijk stellen moet u en het kind zelf bereiken!
Ik coach, begeleid en motiveer u en het kind om het doel te bereiken door adviezen en tips te geven, maar u en uw gezin zijn degene die het huidige eet- een leefstijl langzaam maar zeker veranderen in een gezonde eet- en leefstijl.
Uw ideeën en wensen en dat van het gezin spelen daarbij ook een zeer belangrijke rol.
Coachen betekent in mijn werkwijze ook dat ik het gehele gezin begeleid in moeilijke momenten.
We bespreken de moeilijke momenten zodat u en het kind leren hoe je met deze moeilijke momenten om kunt gaan.
Ook zal het traject op den duur minder zwaar zijn omdat het geleerde steeds meer eigen wordt.
Kortom ik coach, begeleid en motiveer om het doel te behalen en om ervoor te zorgen dat u en het kind zelfstandig het behaalde doel kunnen behouden.

 > Wat krijgt u aan (hulp)middelen?
Tijdens het intakegesprek krijgt u en het kind een persoonlijke map die het gehele traject gebruikt wordt voor het verzamelen van gegevens en hulpmiddelen.
De map bevat: een voedingsdagboek, maten en gewichtentabel, de op maat gemaakte voeding- en beweegadviezen, het basismenu, tips voor tussendoortjes, tips voor vlees en vleeswaren, diverse folders en een caloriewijzer.Uiteraard is dit dagboek aangepast aan de leeftijd van het kind.
Daarnaast krijgt het kind een persoonsgebonden en op maat gemaakt verantwoord basismenu waar u samen met het kind vervolgens thuis mee aan de slag gaat nadat ik u voedingsadviezen heb gegeven.Zo leert u en het kind onder begeleiding een gezonde eet- en leefstijl aan en ontstaat er een routine.
Er is ook een mogelijkheid om recepten te krijgen die goed in het gezonde voedingspatroon passen.
Daarbij geef ik adviezen en tips die u kunt gebruiken in allerlei situaties zoals vakanties, verjaardagen, feestjes, uit eten gaan, vaste afspraken zoals (zaken)lunch en andere sociale gelegenheden.

Voordelen gezond opgroeien:

Ø  Gezonde voeding geeft voldoende energie voor een hele schooldag

Ø  Gezonde voeding draagt bij aan een goede weerstand

Ø  Verkleint de kans op overgewicht op latere leeftijd

Ø  Gezonde voeding zorgt ervoor dat de ontwikkeling van het kind optimaal verloopt.

Ø  Door gezonde voeding heeft het kind een gezond gewicht wat pesten zal voorkomen.

Ø  Het kind voelt zich vitaal, energiek en heeft zin om alles te ontdekken.