Koemelk, Griekse yoghurt of toch een melkvervanger? 1


Koemelk, Griekse yoghurt of toch een melkvervanger?

Vraag je aan een willekeurig persoon welke zuivel je het beste kunt nemen dan zijn de meningen daar wel over verdeeld, maar de plantaardige melkvervangers(kokosmelk, amandelmelk) en Griekse yoghurt zijn toch wel populair.
Is dit ook daadwerkelijk een gezonde keuze of zorgt de media ervoor dat dit product populair wordt zodat mensen extra betalen voor deze producten?
Dit kom je allemaal te weten bij het lezen van dit artikel.

Soorten zuivel en vervangers
Er zijn vele zuivelproducten verkrijgbaar maar we gebruiken vooral melk van koeienschapen en geiten.
Melkproducten worden onderverdeeld in magere, halfvolle en volle melkproducten wat te maken heeft met het gehalte aan melkvet.(hierover zo dadelijk meer)
Verder valt ook kaas, boter, (margarine en halvarine zijn geen melkproducten), chocolademelk, ijs, crème fraïche, zure room, yoghurt, karnemelk, kefir, kwark, koffiemelk/room, vla, pudding, slagroom en pap onder zuivel.
Naast de zuivel zijn er ook nog melkvervangers die je kunt gebruiken als alternatief als je bijvoorbeeld een koemelkallergie of lactose-intolerantie hebt.
De plantaardige dranken zoals kokosmelk, amandelmelk en sojamelk staan in de supermarkt wel bij de zuivel, maar vallen niet onder zuivel omdat ze uit plantaardig vet bestaan en niet uit dierlijk vet.

Welke zijn een gezonde keuze en waarom?
Door vele internetsites, artikelen en nieuwsberichten weet je niet meer wat je moet geloven over de gezondheidseffecten en negatieve effecten van zuivel.
Daarnaast blijven er ontwikkelingen en onderzoeken plaatsvinden in de voedingsmiddelenindustrie waardoor de voedingsadviezen ook kunnen veranderen.
Maar waar het bij zuivel omgaat en wat nu al jaren bekend is, is dat je moet letten op de vetverhouding van het product.
Dat leg ik even uit:

tabel vetten
Onverzadigd vetten werken cholesterol verlagend, houden het bloed dun, verlagen een hoge bloeddruk en is belangrijk bij stofwisselingsprocessen.
Omega-3 en omega-6 zijn zelfs essentieel voor het lichaam, dit betekent dat het alleen via voeding in het lichaam terecht kan komen. (omega-9 is niet essentieel)
Verzadigd vet heeft ook enkele positieve eigenschappen zoals het bieden van bescherming aan organen, isoleren en zorgen voor energiereserve, maar helaas heeft een teveel aan verzadigd vet ernstige gevolgen.
Het verhoogd het cholesterolgehalte in het bloed, de binnenkant van de slagaders kunnen dichtslippen waardoor aderverkalking kan ontstaan en het verhoogd de kans op hart- en vaatziekten.
Zoals je kunt lezen hebben zowel onverzadigd als verzadigd vet positieve eigenschappen dus heeft het lichaam het beide nodig alleen hebben we veel minder verzadigd vet nodig dan onverzadigd vet.
35% van de totale energiebehoefte bestaat uit vet waarvan maximaal 10% verzadigd vet.
In alle producten die vet bevatten zit beide soorten vet, dus kies altijd voor producten met zo min mogelijk verzadigd vet.
Dit kun je lezen op het etiket op de achterkant van het product!
iz2fch

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zoals je op de foto ziet zit er in 100gr magere kwark 0,2gr vet waarvan 0,1gr verzadigd vet.
Dus in dit product zit heel erg weinig (melk)vet vandaar de naam Magere kwark.

De termen mager, halfvolle en vol hebben te maken met de hoeveelheid melkvet in het product.
Melkvet bevat veel verzadigd vet en is daardoor, van alle dierlijke vetten het meest cholesterolverhogend.
Het bevat anderhalf keer zoveel als spek!
Daar schrik je van, maar betekend dit dat je dan maar moet stoppen met het nuttigen van zuivel?
Nee! Want in zuivel zitten ook andere waardevolle voedingsstoffen zoals eiwitten, vitamine A, B-Vitamines waaronder B12(zit alleen in dierlijke producten), jodium, calcium, magnesium, fosfor, kalium en zink.
Naast het feit dat zuivel belangrijke voedingsstoffen bevat, is het belangrijk dat je voor de juiste zuivel kiest, dus voor zuivel met zo min mogelijk melkvet.
Kies voor magere en/of halfvolle melkproducten, karnemelk en 20+ of 30+kaas(laag in melkvet) en laat volle melkproducten, roomboter en volle kaas achterwege.(hoog in melkvet)
Deze theorie geld ook voor de melkvervangers!
Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om voldoende te bewegen, gezond te eten en niet te roken zodat de kans op hart- en vaatziekten zo laag mogelijk blijft.

Hoe zit dat dan met ‘’de hype’’ Griekse yoghurt, Turkse yoghurt en plantaardige melkvervangers?
Zoals ik aan het begin van dit artikel al aangaf zijn deze producten momenteel zeer populair, maar waarom?
Griekse yoghurt en Turkse yoghurt zouden meer eiwitten bevatten, neutraliseert de adem, geeft een verzadigd gevoel doordat het romig en dik/vol is en het bevat minder suiker dan gewone yoghurtsoorten.
Helaas wordt hierbij niet duidelijk verteld dat de normale/volle soorten daar niet bij horen.
Deze bevatten namelijk veel verzadigd vet, ongeveer dezelfde hoeveelheid suikers en veel calorieën!
Ze bevatten zelfs meer vet dan volle yoghurt, maar als je aan een willekeurig persoon vraagt: ‘’Eet u volle yoghurt of Griekse yoghurt?, dan antwoorden de meeste mensen met: ‘’Nee geen volle yoghurt, dat is slecht, ik gebruik Griekse yoghurt.’’
Mijn advies, kies voor de 0% vet (Griekse)yoghurt, of dat nu Grieks of Hollands is dat maakt niet uit.
Kijk wel altijd op het etiket of de beweringen op de verpakking correct zijn!
Dan hebben we nog de melkvervangers die steeds meer op de voorgrond treden omdat er wordt beweerd dat koemelk slecht is voor de gezondheid.
De verwijten die melk te verwerken krijgt, zijn ook niet mis!
Het zou het risico op kanker, vooral prostaatkanker, verhogen.
Dit komt voort uit aanwijzingen uit een studie waarbij mannen die veel melk dronken meer kans hadden op prostaatkanker dan mannen die weinig dronken.
Probleem bij dit soort studies is dat mensen ook op andere punten van elkaar verschillen, dus komt het dan wel door de melk? Verder is het effect zo ongelofelijk klein dat het niet opweegt tegen de vele gezondheidseffecten en is het ook niet wetenschappelijk bewezen.
Sterker nog, er zijn zelfs aanwijzingen dat koemelk de kans op darmkanker iets verkleint.
Verder is het o.a. goed voor de groei van kinderen, voor het gebit en de bloeddruk!
Naast kanker zou het diabetes, zwaarlijvigheid, hypertensie, oorontstekingen, rinitis(neusaandoeningen), polyartritis(reuma aandoeningen) en zelfs autisme kunnen veroorzaken.
Hier ga ik in dit artikel niet op in, maar ook deze beschuldigingen zijn niet helemaal zuiver!
Uiteraard zijn er mensen die niet goed reageren op melksuiker(lactose) of op het melkeiwit waardoor mensen speciale producten moeten gebruiken om aan de voedingsstoffen te komen, maar voor gezonde mensen is zuivel in de juiste vorm en hoeveelheid gezond!

Conclusie:
Voor mensen met een lactose-intolerantie of koemelkallergie zijn melk- en melkproducten geen optie en het nadelige effect van melkvet is niet goed voor het hart, maar zuivel in de juiste hoeveelheid en de juiste producten zorgen voor waardevolle voedingsstoffen!
Nuttig als volwassenen circa 350-500ml zuivel per dag, houd je aan het maximum van 1½ plak 20+ of 30+ kaas per dag en kies voor magere en halfvolle producten. (0% of 1,5% vet)
Verder is het belangrijk om voor de pure producten te kiezen, dus niet voor verrijkte producten zoals yoghurt met jam, vruchtenyoghurt en andere producten met toevoegingen die zorgen voor een verhoogd suikergehalte.
En waarom? Voor de voedingsstoffen zoals eiwitten voor de spieren en vit. B12, het helpt misschien tegen darmkanker en het is goed voor het gebit en de bloeddruk.
Dus geniet van je bakje 0% vet Griekse yoghurt!

Heb je vragen over dit onderwerp?
Aarzel niet op mij te contacten via een reactie of via het contactformulier.


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Koemelk, Griekse yoghurt of toch een melkvervanger?