Wat weet jij over brood? 1


Is brood echt de ”boosdoener”?

Ik krijg in de praktijk dagelijks mensen over de vloer die allereerst beginnen met de zin: ”Ik ben al gestopt met het eten van brood”
Waarop ik antwoord: ”’wat is daar de reden van”
En ook daar krijg ik altijd dezelfde antwoord op terug, namelijk: ”dat is zo slecht voor je en daar wordt je dik van want het bevat koolhydraten”

Je kunt het de mensen ook niet kwalijk nemen, want je hoort toch ook niet anders?
Je moet toch ook stoppen met het nuttigen van brood, koolhydraten en alle andere slechte producten die beweerd worden in de media?
Bij deze wil ik jullie juist kennis laten maken met brood door jullie van alles te vertellen over de afkomst, bereiding en soorten.
Laten we eerst eens beginnen met de soorten brood want zeg nou zelf, kun jij nog de juiste keuze maken bij de bakker/supermarkt met al die keuzes?

We onderscheiden witbrood, bruin/tarwebrood, meergranenbrood en volkorenbrood.
Wit brood = van bloem (middelste deel van de graankorrel, waar de minste voedingsstoffen in zitten)
Bruin/tarwebrood = van bloem en volkorenmeel (voor volkorenmeel wordt de gehele graankorrel gemalen, kern, kiem en zemel)
Meergranenbrood = meerdere graansoorten zoals gerst, rogge, tarwe, maïs. (deze broden verschillen veel want de een heeft als basis bloem en de andere bevat heel veel volkorenmeel)
Volkorenbrood = volledig gemaakt van volkorenmeel, 100% (alle voedingsstoffen uit de kiem en zemel)
Speltbrood = familie van tarwe en lijken erg op elkaar. Geldt voor beide dat wanneer de gehele graankorrel gebruikt wordt, dat het een gezonde keuze is want dan is het gemaakt van volkorenmeel) Dus spelt is niet specifiek gezonder dan tarwe, meergranen of volkoren, evenals lichter verteerbaar. (dit is niet wetenschappelijk bewezen)
Vezelrijk of vezelverrijkt = een product gericht op vezels, maar wil niet zeggen dat het ook de andere belangrijke voedingsstoffen bevat dat volkorenbrood wel bevat.

Welke kies jij?
Dit ligt niet alleen aan de keuze of het gezond is, want de smaak is ook erg belangrijk.
Mensen vinden een tosti toch lekkerder met witbrood en wat dacht je van boterham met hagelslag, dat is toch veel lekkerder op een wit puntje?
Heel eerlijk……….. het is gewoon wennen en als je stap voor stap van broodsoort veranderd wordt die boterham net zo lekker!

Maar wat zit er nou eigenlijk allemaal in brood, waardoor brood nou juist zo gezond is?
Brood zit boordevol voedingsstoffen zoals koolhydraten voor energie, vezels voor de darmwerking en stoelgang maar ook vitamines en mineralen zoals vitamine B1, B6, B11, kalium, natrium, ijzer, magnesium, zink, mangaan, en spoorelementen molybdeen, selenium(volle granen) en koper. Daarnaast bevat het ook bijzondere bioactieve stoffen zoals co-enzym Q10 en jodium, indien gejodeerd zout is gebruikt.

Dus…… voeg de tarwe/meergranen/volkorenboterham maar weer toe in uw voedingspatroon, maar let goed op het beleg!
Kies voor magere vleeswaren met weinig verzadigd vet, 30+kaas, aardbeien of lekker rauwkost en smul en profiteer maar weer lekker van die boterham!


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Wat weet jij over brood?